Spoštovani,

 

Obveščamo vas, da v tem tednu poteka 3. prijavni rok za vpis na I. in III. stopnjo Fakultete za državne in evropske študije Nove univerze. Prijava je mogoča preko  spletnega portala eVŠ.

Dodiplomski študij - Javna uprava

3. prijavni rok: 26. 9. - 27. 9. 2018 do 12:00

Več na: http://www.fds.si/index.php/vpis/prijava-in-vpis/dodiplomski-studij-javna-uprava

 

Dodiplomski študij - Upravno pravo

3. prijavni rok: 24. 9. - 27. 9. 2018

Več na: http://www.fds.si/index.php/vpis/prijava-in-vpis/dodiplomski-studij-upravno-pravo 

 

Doktorski študij - Javna uprava

3. prijavni rok: 24. 9. - 27. 9. 2018

Več na: http://www.fds.si/index.php/vpis/prijava-in-vpis/doktorski-studij-javna-uprava

 

Doktorski študij - Mednarodne in diplomatske študije

3. prijavni rok: 24. 9. - 27. 9. 2018

Več na: http://www.fds.si/index.php/vpis/prijava-in-vpis/doktorski-studij-mednarodne-in-diplomatske-studije

 

 

 

 

Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Dignitas, 77-78. Revijo Dignitas lahko kupite v Univerzitetni knjižnici Nove univerze, od ponedeljka do petka: 10h-18h, ali preko spletne knjigarne Nove univerze.

V dvojni številki revije Dignitas, 77-78, lahko preberete naslednje prispevke:

 • Komentar preambule ustave Republike Slovenije (P. Jambrek),
 • Pisateljska ustava 1988 (D. Rupel), 
 • Anonimne prijave v inšpekcijskem nadzoru z vidika morale in prava (A. Igličar),
 • Etika v sodnih postopkih (J. Ruparčič),
 • Reševanje kriza grškega dolga s tremi programi finančne pomoči (I. Senčar),
 • Konflikt med politiko in uradništvom pri zaposlovanju javnih uslužbencev v Sloveniji in Italiji (B. Mulec),
 • Razvojna specializacija slovenskih razvojnih regij kot realen cilj ali le kot koristna razvoja usmeritev? (R. Drobnič),
 • Trendi metamorfoze javnega upravljanja (S. Dujić),
 • Dileme in predlog razvrstitve Cannabis Sativa L. v Sloveniji (R. Štrukelj idr.),
 • Moderni pogledi in izzivi namenske razlage pravnih aktov: prispevek k teoriji pravne argumentacije (K. Remškar),
 • Istrski in kvarnerski statuti kot zgodovinski ustavni dokumenti (H. Rejc),
 • Ravnanje predsednika Republike po “svoji vesti” pri razglašanju zakonov (A. Olaj)
 •  

  Utrinek s terena: Pekarna (J. Letnar Černič):

  Povezava do spletne knjigarne Nove univerze: https://nova-uni.si/index.php/sl/zalozba/e-knjigarna/revija-dignitas/dignitas-st-77-78 

  Znanstvena monografija: Corporate Accountability funder Socio-Ecnomic Rights

  Obveščamo vas, da je pri ugledni britanski založbi Routledge je izšla nova znanstvena monografija Jerneja Letnarja Černiča z naslovom : Corporate Accountability funder Socio-Ecnomic Rights.

  Naročila so možna na tej povezavi

   

  Corporate Accountability under Socio-Economic Rights (Hardback) book cover

   

  Znanstveni članek: The European Court of Human Rights in the States of the Former Yugoslavia

  Jernej Letnar Černič je objavil nov znanstveni članek : The European Court of Human Rights in the States of the Former Yugoslavia, East European Yearbook on Human Rights (1), 1, str. 32-54. Več si preberite na tej povezavi. 

  Povzetek članka:

  The countries of the former Yugoslavia have in past decades failed to fully meet both the challenges of the socio-economic environment and of the full-fledged functioning of the rule of law and the protection of human rights. Their development was in the first decade halted by the inter-ethnic wars, while in the second decade their institutions have been hijacked by various populist interest groups. All the countries of the former Yugoslavia have been so far facing a constant crisis of liberal democratic institutions of the modern state, based on the rule of law. Only a small number of them have decided to accept effective measures to break away from such crises. In order to present the problems of the newly established democracies in the former Yugoslavia, this article presents and analyses the contributions of the European Court of Human Rights to establishing the rule of law and effective human rights protection in Bosnia and Herzegovina, Croatia, Macedonia, Montenegro, Serbia and Slovenia. In the closing part of the article, conclusions are drawn on how those countries should proceed to internalize the values of human rights protections in liberal democracies.

  Spoštovani,

  Obveščamo vas o možnosti udeležbe na mednarodnem študentskem tekmovanju o poznavanju mednarodnega prava oboroženih spopadov in mednarodnega prava beguncev (3rd All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition), ki se bo med 20. in 24. novembrom 2018, v sodelovanju z Mednarodnim odborom rdečega križa in Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce, že 3. zapored odvijalo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

  Tekmovanje ni strogo omejeno le na študente prava, kar ponazarja tudi dejstvo, da je lansko leto v finalu nastopila ekipa študentov mednarodnih odnosov iz Beograda, k udeležbi na tekmovanju vabijo tudi študentke in študente Evropske pravne fakultete ter Fakultete za državne in evropske študije. Študenti potrebujejo mentorja, ki bo nastopal kot coach oz. academic supervisor ekipe. (Obrnete se lahko tudi na izr. prof. dr. Jerneja Letnarja Černiča oz. drugega profesorja.)

  O tekmovanju

  Tekmovanje poteka deloma kot simulacija sestankov med različnimi udeleženci izmišljenega konflikta, opredeljenega v primeru tekmovanja (Case Study, ki bo objavljen 15. septembra 2018), in deloma kot simulacija pravnih postopkov, ki so namenjeni preverjanju znanja študentov s strani zunanjih strokovnjakov s področja, ki nastopajo kot sodniki. Zaključni del tekmovanja poteka na Ustavnem sodišču RS. Gre torej za izjemno priložnost, da se študenti, ki jih to področje zanima, z drugimi študenti iz tujine na strokoven način spopadejo z aktualnimi problemi na področju oboroženih spopadov in beguncev.

  Rok za prijavo na tekmovanje je 14. september 2018. V priponki najdete uradni letak, več informacij pa lahko dobite na: http://www.pf.uni-lj.si/en/international-cooperation/all-european-international-humanitarian-and-refugee-law-moot-court-competition/

   

  law

  Spoštovani,

  obveščamo vas, da je Nova univerza objavila RAZPIS ZA TUTORJE ZA TUJE ŠTUDENTE ZA ŠTUDIJSKO LETO 2018/2019.

  Glavna naloga tutorjev bo druženje s tujimi študenti, njihovo uvajanje v slovenski visokošolski prostor ter nudenje pomoči pri usklajevanju študijskih in obštudijskih dejavnosti.

  Funkcija je častna! Kandidati bodo poleg uradnega certifikata o tutorstvu prejeli za opravljeno delo tudi finančno nagrado v višini 150 EUR neto.

  Prijave zbiramo do vključno 05. septembra 2018 prek spletnega obrazca, ki se nahaja TUKAJ.

   Več informacij o nalogah tutorjev in kriterijih izbora najdete v priloženem razpisu.

   

  Priponke:

  Razpis