Obveščamo vas, da je danes, 18. 4. 2019, izšel novi Komentar Ustave Republike Slovenije.

Komentar je izšel v sodelovanju med Evropsko pravno fakulteto, Fakulteto za državne in evropske študije in Ministrstvom na izobraževanje, znanost in šport.

Komentar predstavlja ustavnopravni dosežek nacionalnega pomena. Ob obeležju izida bo na Novi univerzi potekal svečani dogodek, na katerem bodo zbrane nagovorili predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, prof. dr. Rajko Knez, rektor Nove univerze, prof. dr. Peter Jambrek, odgovorni urednik, izr. prof. dr. Matej Avbelj in urednik prvih izdaj Komentarja, prof. dr. Lovro Šturm.

Nov Komentar Ustave Republike Slovenije je izšel tako v knjižni kot tudi digitalni obliki, od prejšnjih komentarjev pa ga loči priročna, žepna oblika. Vsebinsko se Komentar še vedno dotika sodne prakse tako slovenskih kot tudi sodišč evropske unije. Ustvarjanje Komentarja pod uredniško taktirko dr. Avblja je odslej zasnovano kot dolgoročni znanstveni raziskovalni projekt. S sodelovanjem pri njem so se sodelujoči avtorji, več kot petdeset najuglednejših slovenskih pravnih strokovnjakov, zavezali, da bodo ob uredniško opredeljeni časovnici Komentar sproti posodabljali najprej v digitalni verziji, nato – v obdobju petih let – pa tudi v knjižni. Tako bo Komentar predstavljal živo enciklopedijo slovenske ustavnosti.

*

Svoj izvod komentarja si lahko naročite prek Univerzitetni knjižnice Nove univerze na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

KURS

Izr. prof. dr. Matej Avbelj je v okviru bilateralnega projekta med FDŠ NU in Cleveland University, Marshall College of Law, 10. aprila 2019 predaval na Faculty Luncheon Presentation forumu na temo ideologije na sodiščih. 

V okviru projekta Ideologija na sodiščih pa je 16. 4. 2019, na povabilo prof. Gráinne de Búrca, skupaj z Wojciechom Sadurskijem sodeloval na diskusiji o ideoloških ter drugih izzivih srednje-vzhodne Evrope za prihodnost Evropske unije

 

 

 

 

 

Join the Budapest European Agora!

 

1 (2)

Identity and Democracy, together with its partners, is proud to present to you our latest European initiative: an Agora this summer in Budapest, the Budapest European Agora.

130 young Europeans will convene in Budapest from all over the Continent. Together with European leaders, they will discuss the priorities of the new European agenda and reflect on our common European identity and values.

It is essential that the next generation of Europeans have the opportunity to reflect upon and discuss issues like identity and democracy in Europe, which are at the very core of the European debate.

From the 10th to the 14th of July, through debates, panels, workshops, and other interactive sessions, we will create a civic space of engagement and exchange for participants: the Agora is an exercise of democracy. 

Exchange with European leaders and discuss with them the priorities of the next European Legislature.

Are you aged between 18 and 30 years old, you come from one of those countries and you are eager to share your ideas on the future of Europe? Applications are open until April 30.

 

Apply here!

 
 

1

See more

For any inquiries, please email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

facebooktwitterinstagram

Obveščamo vas, da si lahko zagotovite svoj izvod KURS-a 2019 po akcijski ceni v prednaročilu, samo še do 15. aprila. Študentski dostop za Študente Nove Univerze, ki vključuje tiskani komplet in e-verzijo, znaša 120 EUR.

Prednaročila sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Nu banner komentar ustave 720 x 412 px 2kor

Več informacij na povezavi.

Vabimo vas na Spomladansko šolo z naslovom NATO 70/15, ki jo organizirajo članice Nove univerze: Fakulteta za državne in evropske študije, Evropska pravna fakulteta in Fakulteta za slovenske in mednarodne študije.

Spomladanska šola bo potekala od 13. – 17. maja 2019 v Kranju, Poslovna stavba Lon, Žanova ulica 3.

Rok za prijavo: 26.4.2019 oz. do zasedbe prostih mest

Več informacij o programu najdete na povezavi.

Prijavnica na spomladansko šolo NATO 70/15.

Plačilo kotizacije

Izr. prof. dr. Matej Avbelj je kot gost v oddaji Na tretjem spregovoril o odnosu do študija v Sloveniji in v Ameriki ter potrebi po ustvarjanju kritično mislečih študentov v slovenskem visokošolskem prostoru. Ob prihajajoči 15. obletnici članstva Slovenije v Evropski uniji se je osredotočil na nazadujoč položaj Slovenije v odnosu do EU in na pomanjkljivosti, ki jih razkrivajo krize, s katerimi se danes soočamo v EU. Izpostavil je tudi pomen evropskih volitev in pojasnil, kaj je bistvo svobode izražanja. Oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Slovenija in Evropa: izr. prof. dr. Matej Avbelj

Spoštovani!

Obveščamo Vas, da smo pričeli z zbiranjem prijav na delavnico Inštituta za mladinsko politiko, na temo participacije mladih in aktivnega državljanstva.

PRIJAVE zbiramo TUKAJ do vključno 15. 4. 2019

Opis:

Delovanje Inštituta za mladinsko politiko odgovarja na izzive družbenega dogajanja na mladinskem področju v Sloveniji: relativno šibko razvito področje lokalnih mladinskih politik; pomanjkanje znanj in kompetenc zaposlenih v občinskih strokovnih službah za učinkovito reševanje vprašanj mladih; aktualne spremembe Zakona o lokalni samoupravi, ki umeščajo področje mladine med izvorne naloge občine.

Inštitut za mladinsko politiko spodbuja razvoj lokalne mladinske politike in ponuja lokalnim skupnostim strokovno podporo pri sistemskem urejanju področja mladine z namenom ustvarjanja takih pogojev, ki mladim omogočajo učinkovitejše soočanje in reševanje težav, ki v zadnjih letih močno zaznamujejo njihovo življenje in razvoj, kot so: visoka stopnja brezposelnosti med mladimi, vse pogostejše nestalne in manj kakovostne oblike zaposlovanja, finančna odvisnost mladih od staršev, občutek negotovosti in daljši časovni okvir pri oblikovanju lastne družine in odselitvi od doma.

Vsebine delavnice se prilagajajo aktualnemu stanju mladinske politike in obsegajo aktivnosti, namenjene: a) spoznavanju temeljnih pojmov s področja mladinskih politik, mladinskega dela in participacije b) pridobivanju znanja o vlogi in ustanavljanju mladinskih struktur in c) pridobivanja kompetenc mladih za sodelovanje z lokalno skupnostjo.

 

Termin in lokacija:

sreda, 17. 4. 2019 ob 16.30, predavalnica 3

Evropska pravna fakulteta, Mestni trg 23, Ljubljana.

 

Trajanje: 2 pedagoški uri

Več v Vabilu ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

PRIJAVE zbiramo TUKAJ do vključno 15. 4. 2019

Vljudno vabljeni!

 

Lep pozdrav,

Monika Furlan

Vodja kariernega centra

Nova univerza, Evropska pravna fakulteta

New University, European Faculty of Law